Informatie

Het laten zetten van een tatoeage is een hele overweging, vooral als het je eerste is. Hij staat er voor altijd op, dus het is belangrijk dat je het bij de juiste tattoo shop laat doen. Bij het kiezen van de juiste tattoo shop en het laten zetten van je eerste tattoo komt nog best wat kijken. Wij willen je helpen bij jouw keuze en vertellen waar je rekening mee moet houden als je voor het eerst een tatoeage laat zetten.

Mag ik een tattoo?

Niet iedereen mag of kan een tatoeage laten zetten. Dit heeft te maken met je leeftijd en je gezondheid.

Leeftijd:

Voor het laten zetten van een tatoeage is er een officiële regelgeving met betrekking tot de leeftijd. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet getatoeëerd worden. Tussen de 12 en 16 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd en moeten deze aanwezig zijn tijdens het zetten van de tattoo. Tatoeages op het hoofd, de hals, polsen of handen zijn op deze leeftijd nog verboden. Vanaf 16 jaar mag je het zelf bepalen en overal tattoos laten aanbrengen.

Een shop heeft het recht om andere regels te hanteren, zolang ze niet onder de wettelijke leeftijdgrens tatoeëren. Zo kan een shop er bijvoorbeeld voor kiezen om pas vanaf 18 jaar zonder toestemming van ouders of voogd te tatoeëren. Bij TattooSas hebben we ervoor gekozen om pas vanaf 16 jaar te tatoeëren. Bij andere shops raden wij aan eerst op de website van de shop te kijken welke leeftijdsgrenzen zij hanteren of vraag ernaar wanneer je in deze leeftijdscategorie valt.

Bij TattooSas moet tot je 18e altijd één van je ouders of een wettelijke voogd meenemen tijdens het tatoeëren. Dit doen wij vooral om jonge mensen tegen zichzelf te beschermen. Wanneer één van jouw ouders of een wettelijke voogd mee is kunnen wij ervan op aan dat je, samen met je ouders, goed hebt nagedacht over jouw tatoeage.

Gezondheid:

Bij het zetten van een tatoeage wordt in feite een wond gemaakt. Om die reden is het helaas niet voor iedereen mogelijk om een tatoeage te nemen. Mensen die vanwege een ziekte een verlaagde afweer hebben of die bepaalde medicijnen gebruiken, met name antistolling (verhindering genezingsproces), kan het geadviseerd worden om geen tatoeage te laten zetten. Wanneer je twijfelt over jouw gezondheidssituatie kun je het best van tevoren overleggen met jouw arts. Zo weet je waar je aan toe bent voordat je een shop binnenstapt.

Om een idee te geven raadt de GGD een tattoo af bij de volgende gezondheidssituaties:

• Zwangerschap en borstvoeding

• Diabetes
• Chronische huidziekte
• Hart- en vaatafwijkingen
• Stollingsproblemen
• Allergie voor metaal of inkt (die bij het tatoeëren gebruikt worden)

Of op plekken:

• Die bestraald zijn
• Waar je plastische chirurgie hebt gehad
• Waar een litteken zit
• Waar de huid geïrriteerd is

Waar moet de tattoo komen?

Veel mensen hebben al wel een idee van hoe hun tatoeage eruit moet komen te zien, maar vergissen zich in de plek. Niet iedere tatoeage kan namelijk overal worden geplaatst. Dit heeft vooral te maken met jouw lichaamsvormen, de grote van de tatoeage en de hoeveelheid details. Een goed voorbeeld is het plaatsen van een naam op een klein oppervlakte. Hierbij kunnen de kleine letters in de loop van de jaren onduidelijk worden en in elkaar gaan overlopen.

Voor het zetten van een tatoeage geldt dat een vlak stuk gemakkelijker in te schatten is dan een rond oppervlak (arm/schouder). Wanneer je jouw ontwerp op een klein oppervlak of op een ongebruikelijke plek wil is het verstandig om met de tatoeëerder te overleggen.

Tot slot heeft de plek veel invloed op de zichtbaarheid van je tattoo. Wil je deze laten opvallen? Dan is de buitenkant van je armen bijvoorbeeld meer geschikt dan de binnenkant. Wil je dat een tatoeage juist niet zo opvalt? Denk dan aan je polsen of aan de binnenkant van je bovenbenen. Bedenk ook hoe jouw tatoeage eruitziet als je in de zomer in een korte broek loopt of wanneer je op het strand ligt.

Wat voor tattoo wil ik?

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat een tattoo permanent is. Het zou zonde zijn als je een tatoeage laat zetten waar je later spijt van krijgt. Vraag je dus goed af wat de tattoo voor jou betekent. Is het een mooie lichaamsversiering of zit er ook een symbolische of emotionele betekenis aan vast? Als je het nog niet helemaal weet, bekijk dan eens onze uitleg over de verschillende soorten tattoos. Hier vind je veel informatie over de symboliek rondom deze tattoos en een groot aantal voorbeelden.

Het is niet erg als je nog niet helemaal weet wat je wilt. Zolang je maar ongeveer een idee hebt, kan de tatoeëerder jou helpen om een ontwerp te maken. Dit gaat altijd in samenspraak, je tattoo-ontwerp wordt bij TattooSas aangepast totdat jij helemaal tevreden bent. Wel is het fijn als je alvast wat voorbeelden of ontwerpen hebt die jij mooi vindt.

Je eerste tattoo – waar moet je op letten?

Wanneer je uiteindelijk weet welke tattoo je wilt, je de plek op je lichaam hebt bepaald en je een keuze voor een tattoo shop hebt gemaakt, kan je een afspraak maken.

Hieronder volgen nog een paar laatste tips die je kunnen helpen bij het (voor het eerst) laten zetten van een tatoeage.

1. Geen alcohol of drugs 24 uur voordat je getatoeëerd wordt. GEEN alcohol of drugs gebruiken! Indien dit wel het geval is komt de afspraak te vervallen. Gebruik van alcohol of drugs kan leiden tot bloedingen en zal het genezingsproces vertragen. Zorg ervoor dat je in een goede fysieke en emotionele gezondheid verkeert wanneer je binnenkomt voor je tattoo. Probeer je wat te ontspannen of laat je verder informeren – dat zal je helpen te ontspannen.

2. Het is verstandig om de tatoeëerder op de hoogte te stellen van medische complicaties die niet op het toestemmingsformulier omschreven worden. Dit om teleurstellingen te voorkomen, voor zowel de klant als de tatoeëerder. Bij ernstige medische complicaties (ziekte of medicijnen, zoals bloedverdunners) moet je eerst langs de huisarts om te overleggen of het zetten van een tattoo verantwoord is. Eventueel kan je ook vragen of het verantwoord is om een paar dagen te stoppen met het innemen van je medicijnen. Heb je een allergie voor jodium, crèmes of metalen of heb je te maken met bloeddruk problemen, zwangerschap, huidproblemen, duizeligheid of flauwvallen? Geef dit dan even aan voor men begint. In het geval van een zwangerschap mag er helemaal niet getatoeëerd worden i.v.m. het verminderde afweersysteem dat je in deze periode hebt.

3. Als je 16-18 jaar bent, zorg dan dat je met een geldig ID bewijs en onder begeleiding van één van je ouders of wettelijke voogd bent, anders kunnen we je niet verder helpen. Daarnaast tatoeëren wij niet onder de 16 jaar.

4. Zorg dat je goed uitgerust bent. Hierdoor onderga je de procedure een stuk makkelijker en zal het tatoeëren minder pijn doen en verminder je de kans op flauwvallen.

5. Volg de nazorginstructies van de tatoeëerder goed op. Wij kunnen nog zo goed ons werk doen, maar wanneer jij je nieuwe tattoo niet goed verzorgt kan deze gaan ontsteken en uiteindelijk minder mooi worden. Bij TattooSas krijg je standaard gratis nazorgproducten mee en is er na zes weken een gratis nacontrole, waarbij we de tatoeage nog kunnen bijwerken. Heb je achteraf toch nog vragen? Dan kun je altijd bellen (0624363255) of langskomen!